Kategori

Skal du købe eller lease din bil?


Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal købe eller lease din næste bil, så er det vigtigt at sætte sig ind i, hvad de forskellige begreber dækker over inden for leasing, for det er ikke helt ligegyldigt, om du vælger den ene løsning eller den anden.

Som udgangspunkt findes der tre typer leasing – privatleasing, erhvervsleasing og splitleasing, hvor hver af de 3 former kan sammensættes efter 4 modeller, der dækker over flexleasing, sæsonleasing, operationel leasing og finansiel leasing.

Hvad er privatleasing?

Hvis du vælger privatleasing til leasing af bil, så kan du blive kørende i din drømmebil, men til en pris, der er til at klare på et privatbudget, hvor tricket er at kende sit kørselsbehov på forhånd, fordi den ydelse, der skal betales på aftalen, dækker over en månedlig andel af registreringsafgiften, og det værditab bilens forventes at have over leasingperioden, hvilket for en stor dels vedkommende beregnes ud fra antal kørte kilometer.

Derfor er det en rigtig god idé, at du ved, præcis hvor meget du kommer til at køre, mens du har bilen, for ellers kan du risikere at komme til at stå med en ekstraregning ved periodens udløb.

Hvis dit kørselsbehov ændrer sig undervejs i perioden, så kan du naturligvis få beregnet en ny ydelse.

Skal du vælge erhvervsleasing?

Under normale omstændigheder har virksomheder brug for to typer erhvervsbiler, det kan være biler på gule plader, som kan bruges af håndværkere og teknikere, der er udekørende, den anden type er biler på gule plader til bl.a. sælgere, der har brug for at køre ud til kunder.

Begge typer kan der være en fordel i at lease i stedet for at købe, for det første bliver udgiften afholdt i forbindelse med brugen, for det andet skal der ikke bindes mange penge i køb af aktivet.

Hvis du bruger bilen til både erhvervsbrug og privat brug

Så skal du vælge splitleasing, som dækker over, at du bruger køretøjet en andel til erhverv og en andel til erhverv, hvorved bilen kan trækkes fra i firmaet, samtidig med at du som privatperson ikke skal betale skat af fri bil.